Tinnitus

Wat is Tinnitus

Tinnitus is een aandoening waar zo’n 2.500.000 mensen in Nederland in meer of mindere mate last van hebben. Al deze mensen hebben last van een doordringend geluid. Het geluid kan variëren van een hoge of lage pieptoon, een brom of een ruis Zeker 500.000 mensen hebben in het dagelijks leven zoveel last van de Tinnitus dat ze hulp zoeken. Tinnitus kan veel verschillende oorzaken hebben van gehoorbeschadiging, oorontstekingen, ziekte van Ménière, goedaardige tumoren, kaakafwijkingen tot medicijngebruik, narcose, nier- en hartziektes, bloeddrukproblemen en stress en depressiviteit. En er zijn vast nog oorzaken, die nog niet ontdekt zijn. Tinnitus kan een behoorlijke last met zich meebrengen. Van concentratieproblemen, vermoeidheid en angst tot depressie en sociaal isolement en alles wat ertussen ligt. Kortom een aandoening met een grote impact.

Helaas is er nog geen medische oplossing voor Tinnitus.

Het is nog niet te genezen.

Wel is het mogelijk om de last van de aandoening sterk te verminderen. 

Wat kun je verwachten van hypnotherapie bij tinnitus 

Je leert hoe je via ontspanningsoefeningen en hypnose kan leren ontspannen. 

Je leert beter begrijpen hoe tinnitus ontstaat en wat het precies is.

Je leert beter om te gaan met de last die het met zich meebrengt.

Je gaat het hinderlijke geluid als een normaal geluid ervaren, een geluid dat je ook naar de achtergrond kan verplaatsen.

Je krijgt tools die je zelf ook kan gaan toepassen.

Hypnose is hierbij een belangrijk hulpmiddel maar ook gesprekken, oefeningen en advies over hulpmiddelen zullen onderdeel van het traject zijn. 

Het aantal sessies dat nodig is, verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de aard van de tinnitus en eventuele omliggende problematiek.

Wat heb je nodig

Om in aanmerking te komen voor de therapie moet er een actuele Tinnitus diagnose vastgesteld zijn door een KNO-arts of huisarts. En is het belangrijk dat ernstige aandoeningen uitgesloten zijn.