Informatie voor kinderen.

Hallo jongens en meisjes

Ik wil je eerst een compliment geven dat je op mijn site terecht gekomen bent:

EEN GROOT COMPLIMENT

Want dit betekent meestal dat je aan jouw probleem/klacht wil gaan werken en dat vind ik een mooie en belangrijke stap. Ik probeer je op dit deel van mijn site uit te leggen met welke klachten/problemen ik je kan helpen en wat we gaan doen. Dit als je (samen met je ouders) besluit therapie te willen. 

Soms heb je ergens last van, iets wat je al een tijdje hebt, maar wat niet vanzelf weggaat. Je hebt al dingen geprobeerd, maar dat hielp niet, eigenlijk blijft het zo of wordt het zelfs wat erger. Of je snapt zelf ook niet echt waar het vandaan komt, vindt het lastig om erover te praten of schaamt je er zelf een beetje voor. Je bent niet de enige die ergens last van heeft, veel kinderen hebben dit, dus het is niet gek.

Voorbeelden van klachten of problemen:

 • Slaapproblemen
 • Onzekerheid/faalangst
 • Presentatie angst/angst om de beurt te krijgen in de klas
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn 
 • Darmproblemen (PDS)
 • Angsten 
 • Verdriet
 • Boosheid
 • Somberheid
 • Piekeren
 • Gepest worden
 • Eenzaamheid
 • Verdriet om iemand die overleden is
 • Moeite met de scheiding van je ouders
 • Negatieve gedachtes (ik kan het toch niet, ik ben niet leuk genoeg, waarom heb ik dat weer)

Maar natuurlijk kunnen het ook andere problemen of klachten zijn. 

Het is wel fijn als je hierbij geholpen wordt, door iemand die begrijpt wat er aan de hand is en samen met jou aan een oplossing kan werken. Ik kan het niet wegtoveren, maar het is een hele opluchting wanneer je je weer beter voelt, anderen je beter begrijpen of je een oplossing hebt gevonden voor je probleem. Hier gaan we samen mee aan de slag.

Meestal merk je na een paar keer al verbetering en ga je je weer fijner voelen. Het kan ook weleens zo zijn dat het in het begin iets erger wordt, maar daarna weer beter.

De kennismaking en behandelingen

Als eerste bellen of mailen je ouders me en hebben we een kort kennismakingsgesprek. Hierin bespreken we jouw problematiek en leg ik uit wat ik doe. Ben je boven de 16 dan heb ik dit gesprek ook met jou. Als jullie daarna besluiten dat je de therapie wil, dan komen jullie voor een intakegesprek. Ik vind het wel belangrijk dat jij ook echt met je probleem aan de slag wil, want alleen dan werkt de therapie ook echt. Je doet dit echt voor jezelf en niet omdat iemand anders het graag wil. Je mag mij ook vragen stellen als je nog wat wil weten. Hierna tekenen we een behandelovereenkomst en kan de therapie starten. De eerste sessie stellen we samen doelen op en gaan wij samen aan het werk. Je ouders wachten in de wachtruimte tot je klaar bent of komen je daarna ophalen. De sessie duurt meestal een uur. We gaan aan het werk en we bespreken wat we aan je vader en moeder vertellen. Dit beslis jij voor het grootste deel. Alleen als er dingen zijn die gevaar opleveren voor jou of andere mensen dat moet ik dit altijd vertellen. Het kan zo zijn dat je een oefeningen of een opdracht mee krijgt om thuis of bijvoorbeeld op school te oefenen. Meestal kijken we na een keer of vier hoe het gaat en wat we nog verder kunnen doen. Het kan ook zo zijn dat het al zo goed gaat dat therapie niet meer nodig is.

Wat mag en gaan we doen

In de praktijkruimte doen we oefeningen waarbij je zit, ligt, staat, of loopt. Ik vertel daarbij een verhaal en we oefenen waar je beter in wilt worden. Ook hebben we gesprekken en doen we weleens een opdracht op papier of op het bord. Maar je mag ook praten, schreeuwen, stampen, zingen, dansen of een keer stil zijn. We stellen samen doelen op en kijken na een paar keer hoe het met de doelen gaat. Zo gaan we door tot jouw probleem opgelost of verwerkt is.

Het lijkt me leuk je te ontmoeten in mijn praktijk, tot snel!