Hallo jongens en meisjes

Deze informatie is speciaal voor jullie, in makkelijke taal, zodat je weet waar je voor bij mij kunt komen.

Soms heb je ergens last van, iets wat je al een tijdje hebt, maar wat niet vanzelf weggaat. Je hebt al dingen geprobeerd, maar dat hielp niet, eigenlijk blijft het zo of wordt het zelfs wat erger. Ik bedoel bijvoorbeeld pijn (waar de dokter niets bij kan vinden), bang zijn in het donker, onzekerheid, zorgen omdat papa en mama niet meer samen zijn, verdriet omdat er iemand overleden is, maar het kunnen ook heel andere dingen zijn. Je bent niet de enige die ergens last van heeft, veel kinderen hebben dit, dus het is niet gek.Het is wel fijn als je hierbij geholpen wordt, door iemand die begrijpt wat er aan de hand is en samen met jou aan een oplossing kan werken. Ik kan het niet wegtoveren, maar het is een hele opluchting wanneer je je weer beter voelt, anderen je beter begrijpen of je een oplossing hebt gevonden voor je probleem. Hier gaan we samen mee aan de slag.

Alles wat je vertelt blijft tussen ons. Alleen als je zelf dingen met papa en mama wil delen doen we dat. Wel vertel ik papa en mama altijd wat we doen tijdens de therapie en soms mogen ze er ook bij zijn. Meestal merk je na een paar keer al verbetering en ga je je weer fijner voelen. Het kan ook weleens zo zijn dat het in het begin iets erger wordt, maar daarna weer beter.

De kennismaking en behandelingen

Met je ouders beslis je samen of je komt. De eerste keer vertel je samen met je ouders wat er aan de hand is. Je mag mij ook vragen stellen als je nog wat wil weten. De tweede keer gaan wij samen aan het werk en mogen je ouders wachten tot je klaar bent of je daarna ophalen. Dit duurt tussen een half uur en een uur. We gaan aan het werk en we bespreken wat we aan je vader en moeder vertellen. Dit beslis jij voor het grootste deel. Alleen als er dingen zijn die gevaar opleveren voor jou of andere mensen dat moet ik dit altijd vertellen. Ik praat met je vader en moeder over hoe ze jou kunnen helpen. Zij hebben het beste met je voor, maar weten ook vaak niet precies hoe ze jou het beste kunnen helpen. Jij weet vaak zelf het best wat je nodig hebt om je weer prettig te voelen. Soms als jij dat wil mogen je vader en moeder er ook bij zijn. Het kan zo zijn dat je een oefeningen of een opdracht mee krijgt om thuis of bijvoorbeeld op school te oefenen. Meestal kijken we na een keer of vier hoe het gaat en wat we nog verder kunnen doen. Het kan ook zo zijn dat het al zo goed gaat dat therapie niet meer nodig is.

Wat mag en gaan we doen

In de kamer mag je veel. We doen oefeningen waarbij je zit, ligt, staat, of loopt. Ik vertel daarbij een verhaal of we oefenen waar je beter in wil worden. Maar je mag ook praten, schreeuwen, zingen, dansen of een keer stil zijn. We hebben ook wat speelgoed en knutselmaterialen en af en toe zetten we ook een muziekje op als je dit wil. Ben je al wat ouder, dan kunnen we kijken naar iets wat jij graag doet. Na een tijdje kun je me ook goed vertellen, wat je fijn vindt om te doen en waar je het meest aan hebt.

Het lijkt me leuk je te ontmoeten in mijn praktijk